Afacerea parcărilor securizate pentru camioane

Până în 2020, țările membre ale Uniunii Europene sunt obligate să asigure zone securizate de parcare pentru camioane la fiecare 100 km de autostrăzi europene. La fel de important este și un sistem inteligent de transport complet care să asigure conectivitatea zonelor de parcare pentru transportatorii de mărfuri.

Această lege vine în urma procentului mare de furturi din camioane în ultimii ani, de unde este sustrasă marfa nesupravegheată.

Aceste tipuri de parcări au început să apară și în Europa de Est ca afaceri în sine, dar și în România. Prima și cea mai sigură fiind la Lugoj.

Cum funcționează parcările securizate?

În funcție de dotările de securitate pe care le are fiecare parcare, aceasta primește un număr de lacăte – de la 1 la 5 (minimum și maximum de securizare).

Cea mai sigură parcare de camioane din Europa de Est se află la Lugoj și este clasificată cu un număr de 4 din 5 lacăte disponibile (maximum posibil pe scara ce prezintă siguranța parcărilor)

Piața parcărilor securizate este una cu potențial care nu a fost exploatată până în momentul de față, dar care se va dezvolta până la aplicarea legii în 2020.

Ce înseamnă o parcare securizată pentru camioane?

Parcările de camioane au un specific diferit față de parcările de autovehicule clasice, începând cu casa automată.

Casa automată conține elementele ce contribuie la siguranța camionului. Ele se regăsesc printr-un set de senzori care detectează atât înălțimea camionului, cât și distanța dintre camioane și remorci (nu există riscul ca bariera să se închidă între camion și remorcă).

Însă, conceptul și funcționarea parcării sunt identice cu cele ale unei parcări cu plată pentru autovehicule mici. Clientul își ia un tichet, staționează în parcare, înainte de a pleca, acesta merge la operator sau casa automată (plată cu card, contactless), plătește și, prin scanarea tichetului, îi este permisă ieșirea din parcare.

Elemente necesare unei parcări securizate pentru camioane

Pe lângă elementele și soluțiile clasice ale unei parcări automate, pentru cea de siguranță a camioanelor există elemente de înaltă securitate, cu un rol important în primirea celor 5 lacăte:

 • Bolarzii (stâlpi retractabili automatizați sau hidraulici) – Dacă sunt incluși intr un sistem de parcare, stâlpii retractabili funcționează în tandem cu barierele – pot ajuta într-o parcare securizată la blocarea camionului în cazul în care brațul barierei este lovit – înlătură posibilitățile de plecare forțată din parcare. Bolarzii sunt antitero, și se ridică la 1 m de sol.
 • Blocatoare cu țepi: scopul lor este acela de a nu permite trecerea în sens invers prin zona de acces: la intrarea în parcare acestea se află la nivelul solului și se ridică după trecerea camionului pentru a opri deplasarea în sens invers.
 • Camere de supraveghere– pentru fotografierea camioanelor, amplasate la punctele de acces din parcare. Sunt folosite pentru a avea o evidență a felului în care arată fiecare camion atât la intrare, cât și la iesire. Se evită riscul ca un camion să părăsească parcarea cu o altă remorcă. Camerele sunt folosite și pentru supravegherea în cazuri de vandalism sau accidente.
 • Interfon la toate terminalele și la casele automate (pentru comunicarea directă cu operatorul)
 • Parcările de tiruri pot fi prevăzute cu panouri indicatoare de locuri libere, în timp real (opțional)
 • Turnichet pentru accesul pietonal (opțional)

De asemenea, terminalele de intrare și iesire sunt foarte înalte, unde există senzori care detectează prezența camionului, în așa fel încât să nu fie permis accesul mașinilor mici.

Soluțiile pentru o parcare securizată a camioanelor sunt oferite în România de Parkomatic.

8 raspunsuri
 1. Ioan Avram
  Ioan Avram says:

  Buna, suntem interesati de un asa proiect pe A1 in zona Miercurea Sibiului la km 292 detinem o pensiuna si 5 ha de teren. Cu cine se poate lua legatura pentru implementarea unui proiect de acest gen. Mentionez ca detinem si o firma de transport cu 70 camiiane si stim ce inseamna paza si securitatea camioanelor, marfurilor si conducatorilor auto. Cu respect

  Răspunde
  • ParkoAdmin
   ParkoAdmin says:

   Bună ziua!
   Am transmis datele dumneavoastră de contact către unul dintre specialiștii noștri și veți fi contactat pentru mai multe detalii.
   Va mulțumesc frumos!
   O zi plăcută!

   Răspunde
 2. Roua ionut
  Roua ionut says:

  Buna ziua…dețin în utilizare cu caracter de parcare de tiruri paralel cu DN o suprafață de 2ha de teren între Drobeta si Calafat.cum pot căpăta informatii in legatura cu înființarea unei afaceri de genul asta.?

  Răspunde
  • ParkoAdmin
   ParkoAdmin says:

   Bună ziua!
   Am transmis adresa dumneavoastră de e-mail către unul dintre specialiștii noștri și veți fi contactat pentru mai multe informații.
   Va mulțumim pentru interes și va dorim o zi plăcută!

   Răspunde
 3. Catalin
  Catalin says:

  Buna dimineata! Sunt sofer de tir in Anglia,de 3 ani si 10ani am lucrat tot ca sofer de tir in Italia. In 13ani am colindat toata europa, toata Rusia, am ajuns si in Asia. Stiu foarte bine ce conditii de securitate trebuie sa indeplineasca o parcare pentru tiruri si ce conditii trebuie sa aibe un sofer de tir in timpul pauzelor zilnice, sau saptamanale. Vad foarte multe cazuri de furturi din tir si de furat motorina din rezervoare si de aceea vreau sa particip la acest program, pentru a elimina aceste incoveniente, care produc pagube enorm de mari. Sunt intererasat sa aflu cat mai multe detalii despre proiect, ce ajutor pot avea din partea statului pentru a construi acest tip de parcare si ce conditii trebuie sa indeplinesc eu? Va multumesc anticipat!

  Răspunde
  • ParkoAdmin
   ParkoAdmin says:

   Bună ziua!
   Am transmis adresa dumneavoastră de e-mail către unul dintre experții noștri și veți fi contactat pentru mai multe informații despre implementarea acestui sistem de management al parcărilor securizate.
   Va mulțumim pentru interes și va dorim o zi frumoasă!

   Răspunde
  • ParkoAdmin
   ParkoAdmin says:

   Buna ziua,

   Vă rugăm să ne spuneți județul din care ne contactați și să ne lasați un număr de telefon, pentru a transmite cererea dumneavoastră către unul dintre specialiștii noștri, pentru a vă putea da o ofertă customizată. Vă mulțumim mult!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *